Montajul de Film

Problema cea mai importanta in montaj consta in asigurarea continuitatii actiunii.Desigur ca aceasta depinde de felul in care este decupat filmul si este respectat decupajul la filmare, deoarece in timpul montajului nu se poate modifica in mod esential continutul unui cadru.Continuitatea asigura succesiunea corecta a fiecarui cadru,dar si locul exact unde trebuie taiat,pentru a trece cursiv la cadrul urmator.
  Stabilirea momentului de montaj cere o mare experienta, dar si mult simt artistic.Legarea a doua cadre ridica si problema racordurilor,care sunt explicate si din punct de vedere teoretic dar si practic.
   De-a lungul istoriei cinematografului, montajul constituie elementule cel mai specific al limbajului filmic, realizand organizarea planurilor de actiune in timpul si spatiul virtual al filmului.Alternarea si juxtapunerea cadrelor unui subiect filmat se creeaza in timpul montajului, cand se realizeaza ritmul, continuitatea precum si accentuarea dinamismului si claritatii naratiunii.Citam din Pudovkin: „Baza artei filmului o constituie montajul”
   Prin forta sa, montajul are posibilitatea de a exprima un sentiment si o idee, nemaifiind uneori un mijloc, ci un scop.
   Un film isi indeplineste functia artistica atunci cand se exprima prin miscare, actiune,logica perpetua, organizarea armonioasa a propozitiilor si o compozitie plastica adecvata.
   Succesiunea imaginilor trebuie sa serveasca ritmului si claritatii povestirii, in virtutea unor legi de progresie dinamica,fiecare plan continand evenimente noi in actiune, ce vor amplifica curiozitatea spectatorului.
   Indiferent de stilul regizoral,montajul creeaza din nou decupajul, il interpreteaza, implicit montajul devenind o arta.
   Pentru a defini rolul dramatic al montajului,trebuie scos in evidenta mai intai caracterul sau creator.
   In primul rand, montajul este un creator al miscarii, in sensul larg al cuvantului.Fiecare imagine a unui film prezinta un moment static al lumii inconjuratoare, succesiunea lor creind miscarea.Este clasic exmplul celor trei lei de piatra din filmul „Crucisatorul Potemkin”, a caror imagine juxtapusa comunica spectatorului impresia ca vede un leu care se trezeste la zgomotul unei lovituri de tun.
   In al doilea rand, montajul creeaza ritmul.Acesta ia nastere din sccesiunea planurilor,potrivit raporturilor dintre lungimea si continutul lor, transmitand spectatorului o emotie in plus fata de cea insuflata direct de subiectul filmului.Ordinea si prportia date de montaj pot astfel ajuta la crearea starii emotionale.
   Este incontestabil ca filmul se bazeaza pe realitate si o reflecta, numai ca montajul ii da un sens.El este mijlocul specific de sinteza creatoare si de interpretare a fenomenului de viata.
   Pentru a putea patrunde semnificatia montajului, trebuie cunoscute inceputurile lui precum si deosebirile si afinitatile sale cu celalalte arte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu